Toscana Vandring

Vakker vandring i eventyrlig natur, historie, mat & vin

Dato: 19.-24.juni 

Påmeldings og depositumsfrist: 22.mars

Oversikt nederst på siden

For deg som ønsker en eventyrvandring, med opplevelser, historie, lokal mat & vin, latter og samhold

 

 

Referanser Meld deg på reise

Toscana, en opplevelse for alle sanser

En opplevelsesrik vandring i det vakre bølgelandskapet; åser og koller kledd med pinjetrær, sypresser, olivenlunder og vinranker.

Toscanas natur, historie, mat & vin og tradisjoner. Praktfulle viner, Chianti, variert mat med de lekreste råvarer, historiske bygg og inkluderende mennesker.

 

De store forskjellene ligger i de små detaljene

Mennesker – Kultur – Historie – Natur – Mat – Drikke

En reise og en vandring er en livsnytelse som gir minner, kunnskap, glede, opplevelser, felleskap og overskudd.

Bli med til vårt andre hjem – Toscana

Vi ser frem til å ønske dere velkommen til «vårt» Toscana, en drøm av Toscanas historie, en festreise for alle sanser, med unike dufter, en vandring i naturen og byene, hvor hvert steg og sekund gir inntrykk og minner.

Vi starter vandringen ca kl 07:30 - 08:00 da det fortsatt er svalt og behagelig å gå. Stort sett er vi framme til lunsj og kan nyte resten av dagen.

Fire dagers vandring i den vakre Toscanske naturen, som endrer seg for hver kilometer.

Kortreist mat og vin, vin og olivenoljesmaking.

Vertskapene på hyggelige hoteller vi nennsomt har plukket ut, ønsker oss velkommen til deres vakre steder.

Dagsvandringene er på ca. 15 – 19 kilometer. Vi vandrer rolig og det er tid til å fotografere, nyte utsikten, duftene og veien vi går som for 2000 år siden ble brukt av etruskere og senere av romere.

Ønsker man en dag «fri» fra vandringen, går det buss mellom byene.

Du er selvfølgelig også velkommen dersom du ønsker å ta kollektiv / buss.

Eventyrreisen passer for deg som ønsker en aktiv pause i vakre omgivelser med god mat og vin i nydelig natur og historie.

I Toscana henger druene mot den Sienagule jord. Toscana er solfylt, det krever ekstra omsorg for vekster, bladene på østsiden av vindrueklasene fjernes ved midtsommer, slik av druene skal få mer sol og modnes bedre, slik at vi en dag skal kunne drikke en nydelig vin. Vin som er skapt av kjærlighet, tatt vare på som barn som ved hjelp av en kjærlig hånd vokser opp på sin egen måte ut fra sitt utgangspunkt – jordsmonnet.

Bli med å oppleve råvarer, meget kortreist, ofte bare noen få meter fra kjøkkenet, der flere generasjoner er med på å lage maten til oss som er gjester på restauranten. Enkle oppskrifter som bestemor har lært av sin bestemor igjen.

Kjenn gleden av å få ta del i historien, nyte oliven som stammer fra oliventrær, som er plantet for over 70 år siden eller mer, bestemors håndlagete pasta og vin fra familiens vingård gjør oss ydmyke og fulle av kjærlighet til menneskene som tar vare på sin historie og skaper med den sin fremtid. Hvert minutt, hvert steg er vi på vei, til å oppleve og la alle sanser få tid til å ta inn nye opplevelser og minner.

Meld deg på reise

Dag 1 Siena:

Vandring: Byvandring i Siena.

Vi flyr fra Oslo til Firenze og videre med egen transport til Siena.

Byvandring, middag og overnatting.                                                         

Etter innsjekk på hotellet møter vi og går gjennom Sienas gater for en velkomstsamling på Bar Il Palio på Piazza del Campo, første gang skrevet om i år 1169. Da ble selve dalen med Piazza del Mercato og Piazza del Campo omtalt. I 1193 ble en vegg mellom disse to piazzaene omtalt og i 1310 ble Palazzo Comunale og Palazzo Pubblico reist. Campo sin form ble endelig i perioden 1327 til 1349 og har stått uendret siden da. To ganger i året, 2.juli og 16.august, siden 1860 avholdes det et hesteløp, Palio, rundt Piazza del Campo med tusenvis av tilskuere.

Med kveldens middag på La Finestra, vil du få en forsmak på det Toscanske kjøkken. Middagen blir ulike Crostini, Pici pasta (den tykke håndrullede) og Bistecca Fiorentina (stor entrecote skåret i skiver) og lokal Chianti rødvin.

Dag 2 Monteroni d’ Arbia

Siena – Monteroni d’ Arbia

Vandring:

Etter en god frokost, er ikke sikker på hvor sultne vi egentlig er etter startmiddagen i går, men det er ingen demper på forventningene videre. 

Kl 09:00 blir vi transportert til startpunktet for vår eventyrlige vandring, Podère la Malemeranda. Dagens etappe er 15 km til Monteroni d`Arbia stedvis langs Via Francigena, som opprinnelig gikk fra England og rett sørover gjennom Frankrike og Italia til Roma. Stien/veien ble benyttet av korsfarere, kristne og handelsmenn.

Sommersesongen er startet og åkrene ligger der med sine flotte bølgefasonger og solsikker. 

Turen går på Strada Bianchi, hvit vei, som vi skal gå langs og se mye av og ut i terrenget, forbi åkre som gir flotte avlinger.  Vi går forbi små gårder, vingårder, bønnesteder, metangassanlegg og ikke minst jegere som er ute etter fasaner, åkerhøns, kaniner og etter hvert utstyrt med spade. Trøffeljakt, mmmmm. Litt vading blir det også over en liten elv.

Vi ankommer Monteroni d`Arbia ca kl 13 og går rett til lunsjrestauranten, Il Gusto, enkel og nydelig anrettet lokal mat; Pici, vann, øl og vin.

Vi vandrer videre til hotellet for en deilig dusj.

Middagen inntas på La Galera; Salumi, Pecorino, Pizza, deilige smaker. Lengde på etappen med t/r lunsj og middag blir ca 20 km.

 

Solsikker

Solsikker

Dag 3 Asciano

Monteroni d’ Arbia – Asciano

Morgenfriske vandrere fra Norge på vei fra Monteroni til Asciano. Via delle Grange ruten langt ut i det fantastiske Toscanske terrenget er vår vei. Forbi ruiner med flotte navn som Paradiso og Castello, trøffelterreng med sine hvite varselskilter «Raccolta di Tartufi Riservata-Divieto di Caccia» og trøffeljegere med hund og spade, kalksteinsfjell, gårder, kanskje får vi sett nyfødte lam, som vi opplevde sist, vakthunder som fant det best å passe på sauene og ikke bry seg med disse vandrerne som var i flertall. 

Asciano, en by med røtter fra romertiden og etruskerne. Det er funnet Romerske bad med mosaikk i nærheten og i krigen mellom Siena og Firenze, Battle of Montaperti i år 1260, vokste byen fram. Byen ble kjøpt av Siena i 1285 og fikk bymurer rundt i 1351. Trøffelfestival hvert år i desember.

Midt i denne idylliske landsbyen nyter vi et herremåltid hos La Botteghina og deres eiere Paolo og Luisa, før vi går videre til Agriturismo Paradiso og Fabio og Theresa for middag og overnatting.

Middag, bestemmer Theresa. 

Dag 4 Castelmuzzo

Vandring: Asciano - Montisi - Castelmuzzo

En flott etappe gjennom fasanterreng, gårder med frittgående høns i alle farger og fasonger, via olivenlunder, vingårder, dam med Sivhegre og Moskusand.

Lunsjen blir hos Robertos i Montisi, før vi tar tar turen opp til fantastiske Castelmuzzo med vårt hotell for natten og middagen.

Castelmuzzo, en landsby intakt med aner fra etruskere/romere og nevnt i skriftlige dokumenter fra det 9. århundre. Gammelt navn Casale Mustia, eller bare Castello. Et trivelig hotell, tett lite sentrum med hyggelige beboere. Byen Vibeke og jeg tidligere har kalt den sovende by, viste seg å være så mye mer. Hotellet med sine små og sjarmerende rom med bad og nydelig lokal mat i hotellets restaurant.

Dag 5 Pienza-San Quirico d'Orcia

Vandring: Castelmuzzo - Pienza - San Quirico d'Orcia

Turens korteste etappe står for tur, gjennom frodige olivenlunder, vinmarker, hvete åkre, fikentrær, viltvoksende urter og sienagult terreng. Val d`Orcia, en del av Crete Sinesi, som står på UNESCOs verdensarvliste, med sitt fantastiske korn. Pienza, lunsjmålet kunne vi se allerede fra Castelmuzzo. Også dette en tidligere fattig landsby med navn Corsignano, men som pga at en av innbyggerne ble Pave Pius II, ble landsbyen oppgradert og utbygget til sin nåværende form i 1459-1462 og kalt Pienza. Området rundt ble dyrket mark og beitemark for sauer og kyr. Sauemelken gav opphav til Pecorino osten, som er verdenskjent. Første uke i september hvert år har de Pecorino festival med bl a ostetrilling på torget.

Lunsjen blir inntatt på en av byens beste restauranter, bare å stille seg i kø. Et skilt som viser «no pasta - no pizza - no Coca-Cola light - no cappuccino - no internet - vino Si - fretta no (dvs ikke hurtigmat”).

Om ventetiden blir for lang, står det en flaske rødvin og en hvitvin med glass til de ventende gjestene, for å forkorte ventetiden.

Etter maten blir det fri tur rundt i Pienza før vi tar på sekkene og vandrer gjennom det bølgende landskapet til San Quirico d`Orcia. 

San Quirico, en landsby skrevet om allerede i år 712 med en flott bymur og utrolig godt bevarte hus og kirker. Hotel Palazzuolo ligger 1 km utenfor det historiske sentrum, med en stor og deilig terrasse og svømmebasseng, vendt ut mot det bølgende landskapet.

En liten kveldstur blir det for oss til osteriaen, Oseanna og en herlig middag. 

 

 

Pienza

 

Pienza

Dag 6 Montepulciano - Firenze

Vandring: Byvandring i Montepulciano - Firenze

Busstur: Pienza – Montepulciano og transport til Firenze

Etter en god frokost tar vi bussen til Montepulciano.

Vi vandrer i Montepulciano og kanskje blir det et besøk på Caffeè Poliziano til kaffe og is & kake. 

Vinsmaking av distriktets beste viner skjer i Gatta Vecchia, en gammel kirke fra år 1200, herlig. Vino Nobile di Montepulciano ung, modnet og reserve i kombinasjon med ost og brød med deilig olivenolje som vil gi oss mersmak.

Vibeke har planlagt en piknik med ulike Pecorino oster, vann og vin hos Cugusi,  kåret til verdens beste produksjon av Pecorino osten. 

Vi avslutter besøket med en reise til Firenze.

En gang Europas mektige finanssenter og kunstsenter styrt av familien Medici. Museer, kirker, butikker, mathaller og koselige gater.

Dag 7 Firenze

Vandring: Byvandring i Firenze

Her ved breddene av Arno, hvor vi skal vandre, ble fødestedet for den italienske renessanse. Medici-familien satt lenge med styret, og skapte deler av byen vi besøker. Firenze var berømt for storslått kunst og arkitektur og var i middelalderen et knutepunkt for europeisk handel og finans.

Byen ble raskt et viktig handelssenter og var lenge hovedstaden i «Kongedømmet Italia».

Vi inviterer deg til en spennende og mangfoldig by hvor vi opplever nydelig mat & drikke, historie, kultur, design, arkitektur som bygger på «tanker og ideer» til blant annet Boticelli, Giotto, Dante, Cimabue, Machiavelli, Angelico, Masaccio, Rafael, Leonardo da Vinci og Michelangelo.

Hotellet vi bor på ligger midt i Firenze, like ved blant annet Mercato Centrale San Lorenzo, et fantastisk rikt og stort matmarked, hvor det selges alt fra frukt og grønt til fisk, kjøtt, ost, olivenolje og kaker og desserter. I annen etasje finnes det flere restauranter med mat og drikke. Bare et par hundre meter fra denne mathallen ligger både den berømte domkirken Santa Maria del Fiore med den berømte kuppelen, Santa Croce hvor Michelangelo, Machiavelli og Galilei ligger begravet og kirken San Lorenzo.

Firenze har mange flotte og interessante musèer, storslåtte kunstsamlinger, gamle, vakre bygninger og en rik historie. Firenze var bl a Italias hovedstad inntil Roma tok over i 1871. Rundt i gatene og på de åpne plassene finnes utallige statuer og kunstverker som hører til kunsthistoriens mest berømte mesterverker. Palazzo Medici-Riccardi, boligen til Medici familien, som betydde så mye for Firenzes historie og fremtid, er vel verdt et besøk. Ponte Vecchio er den mest kjente og viktigste broen over Arno elven. I tidlige dager var det slaktehus på broen og de tømte slakteavfallet i elven. Stanken fra dette, ble Medici familien lei av og kastet ut slakterne og etablerte gullsmed verksteder og butikker der i stedenfor.

Det blir arrangert byvandringer til historiske steder, matmarkeder, kirker, utsiktspunkter med naturlige pauser i hyggelige barer og herlige hosteria, et spisested for innbyggere.

 

Utsikt 

Firenze
Meld deg på reise Referanser

Alt du trenger å vite

Tempo på turene

 • Vi vandrer tilpasset terrenget og reisefølget, for å få med oss alle sanseinntrykkene og ha god tid til fotografering.

Distanser på dagsøktene

 • Dagsetappene er på 17 – 21 kilometer

Krav til deg som skal være med og nyte turen

 • Normal fysisk form kreves.

DETTE ER INKLUDERT

Varighet og betingelser for reisen

 • 7 overnattinger
 • To reiseledere som snakker norsk, som er meget godt kjent i området
 • Flybillett: t/r Oslo - Firenze
 • Transport: t/r Firenze flyplass til hotell
 • Div. transfer med offentlig buss
 • Bagasjen vil bli fraktet mellom overnattingstedene
 • Maks 16 deltakere
 • All overnatting i tomannsrom

DETTE ER INKLUDERT

Måltider

 • Frokost
 • 6 lunsjer / piknik med ¼ l vin og ½ l vann
 • 6 middager med ¼ l vin og ½ l vann
 • Lunsj og middag er laget av kortreiste råvarer og det serveres lokale viner. 

DETTE ER INKLUDERT

Arrangement

 • Vinsmaking i Montepulciano
 • Olivenoljesmaking
 • Besøke verdens beste Pecorino ysteri med piknik i hagen deres
 • Vandring i landsbyene, Siena og Firenze

Bagasjetransport

 • Bagasjen vil bli fraktet mellom overnattingstedene. All transfer med offentlig buss eller privat transport.

Tillegg

 • Enkeltromstillegg: Kr. 2.550
 • Dersom du ikke ønsker å vandre, kan du benytte deg av offentlig transport. Disse reisekostnadene er ikke inkludert i prisen og må bekostes av den enkelte.
 • Italia har innført citytax på € 2,50 pr person pr dag og må betales av den enkelte.

Pris

 • Reisens varighet: 19.-26.juni
 •  7 netter - 8 dager
 • Påmeldings og depositumsfrist: 22.mars
 • Depositum: Kr. 8.000
 • Sluttfaktura: 19.april
 • Reise fra Oslo: Kr 23.700
 • Reise fra Trondheim: Kr: 25.700
 • Reiser fra Bergen: Kr: 25.700
 • Med forbehold om pris vedrørende valuta endring og flyendring

Husk å lese Reisevilkår, lover og regler

Last ned PDF

Turen vil avlyses dersom det er under 8 personer som melder seg på og depositumet tilbakebetales. | Ruten kan endres dersom spesielle metrologiske forhold tilsier det. | Oppsatte hotell kan endres. | Dersom flyselskapet endrer tid/rute vil dette medføre endringer. | Det tas ikke ansvar for eventuelle skrivefeil.