Vi skal oppleve hjertet av regionen, landsbyene Santo Stefano og San Pietro di Barbozza med hovedsenteret Valdobbiadene bare 2-3km unna. Her i de bratte åsene, gjerne mellom 30 og 70 graders helling, produseres de beste Prosecco DOCG. På de flate områdene bl a rundt Conegliano, Susegana og Soligo, produseres Prosecco DOC.
Provinsen heter Treviso og ligger i Veneto. Vingårdene ligger tett i tett på Strada del Prosecco (Prosecco-veien) eller Colline del Prosecco (Prosecco-bakkene). Ulikt andre vindistrikter i Italia, så skiller Prosecco seg ut ved at de vinranke kledde bakkene er tydelig markerte og bakketoppene er formet som kjegler med vinranker helt opp til toppen.
Vi starter vandringen ca kl 07:30-08:00 da det er svalt og godt å gå og vi er framme til lunsj.
Navn som Bortolomiol, Vedova, Ruggeri, Canevel, Bisol, Valdo, Foss Marei, Merotto, Nani Rizzi, Adami, La Gioiosa, Tordera og Follador er kjente produsenter og Prosecconavn.
Prosecco området avgrenses av byene Susegana, Vittorio Veneto, Conegliano, Cison di Valmarino og Valdobbiadene, et utrolig spesielt og vakkert område med landskap som preges av utallige vinmarker overalt. Flatmark, åssider, skrenter, koller og på enhver liten jordflekk som det er mulig å dyrke, står det vinranker på vinranker.
På vår vandring vil det oppleves som om vi går inn i et bilde og vi fylles av en ydmykhet for vinprodusentene som steller vinrankene, bladverket og vinhøstingen med håndkraft (a mano).
Selv om Prosecco er den mest kjente, produseres det også noen meget gode rødviner i distriktet, fullt på høyde med Toscana vinene.
En tur langs Strada del Prosecco har dagsetapper på ca 12-15 kilometer på stier, i terreng og litt vei.
Det blir overnatting på hyggelige, familiedrevne hoteller og et gammelt vinslott.
Det vil være 3 Prosecco smakinger med "småmat" på vingårder og besøk på genuine, lokale restauranter med sine kortreiste råvarer.
Conegliano – Soligo
Vandring: Conegliano – Susegana – Collalto – Soligo
Dagen etter starter vandringen herfra til Soligo, gjennom kulturlandskapet, via Susegana, med et lunsj stopp underveis i Collalto, på en utrolig koselig restaurant, Due Torre, drevet av et ektepar, han tysk og hun italiensk. Herfra blir det vandring på vei frem til vårt hotell og vinslott i Soligo. Etappen er i alt på ca 20 kilometer.
Soligo – Col San Martino
Vandring: Soligo – Santuario di Collagù – Col San Martino
Fra Soligo går det jevnt oppover i 3 kilometer til Santuario di Collagù. Et sted med en utsikt over vinranker og vinmarker som helt tar pusten fra deg og vi får følelsen av å gå inn i et landskapsbilde. Fine stier og veier fører oss etter hvert nedover til Col San Martino, en "søvnig" liten landsby preget av vinproduksjon. Etappen er rundt 12 kilometer.
Vandring: Col San Martino – Guia – Pietro di Barbozza – Valdobbiadene
Col San Martino via Pietro di Barbozza til Valdobbiadene, 15 kilometer gjennom vinranker, åkerlandskap, skogsveier og til slutt litt asfalt. I det vi kommer ut på asfalten kommer vi til en av de største vinproduksjons landsbyene i distriktet, nemlig Guia. I Guia og neste landsby Santo Stefano finner vi de beste DOCG Prosecco-ene. De bratte skråningene gir perfekt grobunn for druene som brukes til DOCG produksjon. Et lunsj stopp i Santo Stefano med pasta og en Prosecco DOCG til € 10 pr flaske på restaurant!! En kuriositet på veien videre, midt i vinrankene, ligger Osteria Senz`Oste, en osteria uten eier, hvor du kan kjøpe vin og mat og legge igjen penger på bordet. Her er det en storslagen utsikt over Valdobbiadene åsene og vinprodusentene. Vi fortsetter nedover bakken ca 4 kilometer til vårt hotell, som ligger sentralt og i et stille strøk. Her blir vi i 2 dager.
Vandring: Vandring rundt i Treviso
Togtur fra Conegliano t/r Treviso, en utrolig fin by med en lang historie og mange kanaler. Kanaler som i sin tid ble brukt til å frakte varer og personer til og fra Venezia. Her finnes kirker, museer, kafèer, barer, restauranter og bl a et fiskemarked. En mølle i drift gir fortsatt elektrisitet og vannforsyning til fiskemarkedet som ligger på en liten øy i en av kanalene. Mange sjarmerende smågater med fin arkitektur og historiske bygninger.
Hjem til Norge
3 Prosecco smakinger med "småmat"
Påmeldings og depositumsfrist: 9.mars
Sluttfaktura: 9.april
Turen vil avlyses dersom det er under 8 personer som melder seg på og depositumet tilbakebetales. | Ruten kan endres dersom spesielle metrologiske forhold tilsier det. | Oppsatte hotell kan endres. | Dersom flyselskapet endrer tid/rute vil dette medføre endringer. | Det tas ikke ansvar for eventuelle skrivefeil.