Sicilia Vandring

Sicilia - kjærlighet fra første stund

Dato: 1.- 8.april 2025 

Påmeldingsfrist: 1.januar

Oversikt nederst på siden

 

Maks: 16 gjester

 

For deg som ønsker en eventyrvandring, med opplevelser, historie, lokal mat & vin, latter og samhold

 

 

 

 

 

Meld deg på reise
Steintrapp

På vei til Corleone

Bli med til Sicilia og opplev varmen og vennligheten til sicilianerne

Sicilia-kjærlighet fra første stund.

Vilt, vakkert, heftig og nydelige, historiske, spennende og vakre Sicilia

Bli med til Sicilia og opplev maten, vinen, varmen og vennligheten til sicilianerne.

Sicilia er Middelhavets største øy og har ca 5 mill innbyggere, hovedsakelig konsentrert til kysten og byene. Palermo er hovedstaden og regionen er Italias største i utstrekning. Øya er også Italias største vinprodusent; røde-, hvite- og dessertviner.

 

De store forskjellene ligger i de små detaljene

Nå er det vår tur til å nyte og oppleve Sicilia og dens skattkammer av mangeartet kultur, mat, vin, musikk, lang og spesiell historie og utallige arkeologiske steder. Små sjarmerende og pittoreske landsbyer, raviner, høye fjell, elver, fosser, nydelige strender og vulkanen Etna (3.329 m.o.h.), som aldri sover.

Bli med og vandre pilgrims ruten, Via Magna Francigena, fra (hav) Palermo til (hav) Agrigento, via byen Corleone, som er kjent som fødested for mange mafia bosser gjennom tidene. En eventyrlig rute, med 4 dags etapper gjennom et spennende landskap, på fine stier, hvite veier og med spektakulære utsiktspunkter.

I en uke skal vi vandre på vakre Sicilia.

Litt historie.

Sicilia ble kolonisert av fønikere, punere og grekere (fra det 8. århundre f.Kr.). Romere (3. århundre f.Kr.), vikinger (1060-1194), spanjoler (1479), bysantere (535/552), arabere (829-765), tyskere (1194), franskmenn (1266) og østerrikere (1720) var her, før Sicilia ble en del av kongedømmet Napoli i 1734 og endelig innlemmet i Italia i 1860.

En historie som er fylt av kriger og mange lands påvirkninger. Dette finner vi igjen i språket, mattradisjoner, husbygging, interiør, farger, musikk og mye annet. Selv om språket er italiensk, snakkes det dialekt, Sicilianu, et romansk språk med noen ord fra arabisk, høytysk, katalansk, fransk og spansk.

Siciliansk mat har selvfølgelig mye til felles med den «vanlige» italienske, men den har blitt påvirket av gresk, fransk og arabisk. Den arabiske innflytelsen er spesielt synlig i bruken av ingredienser som aprikos, sitrus, meloner, ris, safran, rosiner, muskat, nellik, pepper, pinje, kanel, m.fl.  Blant de mest kjente pastarettene er spaghetti ai ricci (med kråkeboller), pasta con le sarde (med sardiner), og pasta alla norma (fra Catania).

I siciliansk tradisjon, som i Italia for øvrig, består et måltid av en antipasto, deretter pasta og så gjerne en rett med kjøtt eller fisk. Vanligvis spiser de veldig søte desserter, som igjen understreker den arabiske innflytelsen.

Suppe er viktig i det sicilianske kjøkken, og maccu er den mest kjente av disse. Dette er det vi kan kalle god gammeldags bondekost, og hovedingrediensen er favabønner.

På Sicilia dyrkes det sitroner, appelsiner, mandariner, oliven, mandler, grønnsaker og vindruer. Det dyrkes også hvete og mais, men med små eiendommer og lav mekaniseringsgrad, blir det lavt utbytte.

Dag 1 Palermo

Vi ankommer Palermos internasjonale flyplass med egen transport til hotellet.

Vandring: Byvandring i Palermo.

Byen er full av liv og vel verdt å gå til markedet og oppleve intensiteten, skrikende selgere, store bugnende boder med fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker, pasta, olivenoljer, oster og alt du kan tenke deg. En herlig blanding av alle mennesketyper, gamlemor som raskt snapper til seg en plomme og ikke bryr seg om selgeren som roper etter henne, mødre med småbarn, fedre som tar seg en røyk, en tigger her og der og stort sett alle kjøper et eller annet.

Fra markedet går vi opp til palasset og følger hoved gågaten via Quatro Fontane, ned til havnen og vårt hotell. En fin tur som viser hva Palermo har å by på.

Dag 2 Corleone

Vandring: Santa Cristina Gela – Corleone

Buss eller transport fra Palermo til Santa Cristina Gela hvor vi starter å gå. 

Nytt blir at de som synes første etappe kan bli for lang og krevende, får tilbud om å bli transport til ca halvveis i etappen. Dette er lunsjstedet hvor dere venter på resten av gruppen. Sammen går vi siste del til Corleone, ca 12 km.

Foran oss har vi en vandring på 26 km i varierende terreng, på stier, grusveier, litt asfalt og flott terreng.  Mot slutten av etappen går vi helt ned i dalbunnen før vi skal opp igjen til Corleone, en tøff stigning ettersom det er den siste kilometeren før målet er nådd for dagen. Belønningen er et supert hotell liggende i et rolig strøk. Corleone, bare navnet oser mafia, slik vi alle husker filmer som Gudfaren etc. Hyggelig og intimt sentrum med noen barer og gode restauranter.

 

Dag 3 Cammarata

Vandring: Castronovo di Sicilia – Cammarata

Transport til Castronovo di Sicilia der etappen starter. En lett vandring, 14 kilometer, gjennom olivenlunder, på gress, grus og litt asfalt, med en oppover bakke på slutten. Cammarata er en fjellandsby med en flott gammel bydel. Nydelig utsikt utover landskapet med fjell, daler og åser. 

Dag 4 Sutera

Vandring: Cammarata - Sutera 

Hvert skritt vi tar på våre vandringer, gir oss flotte opplevelser og det er spennende å se endringene vi opplever fra nord til syd, i flora og fauna, daler, sletter, fjell og landsbyer.

På neste etappe er Sutera målet, en nydelig landsby med 600 innbyggere som bor rundt foten av det karakteristiske fjellet, San Paolino, som har form som en italiensk hatt kalt, Borsalino. På toppen er det et kloster og en nedlagt militærleir, som er vel verdt et besøk. Stien opp begynner ved museet i sentrum.

Nytt blir at de som synes etappen kan bli for lang og krevende, får tilbud om å bli transport til ca halvveis i etappen. Sammen går vi siste del til Sutera, ca 11 km.

Cammarata til Sutera, en middels krevende, men vakker tur på ca 20 kilometer. Fra Cammarata følger vi vei og sti ned til elven og jernbanesporet, som vi følger til Acquaviva Platani. Her er vi ca midtveis og møter en lang og god stigning opp langs en åskant mot Sutera. Fjellet San Paolino sees resten av etappen, der stien og veien slynger seg sakte oppover. Flotte grusveier og fantastisk utsikt. Som en drøm!

Vi skal møte Piero som eier Bed & Breakfast overnattingstedet og er en kjempehyggelig sicilianer, som elsker sitt Sutera og formidler historien på italiensk og engelsk. Borgen og klosteret på toppen av fjellet, San Paolino skal vi besøke og i museet i byen skal vi lære om landsbyens historie.

Dag 5 Agrigento

Vandring: Sutera - Racalmutto

Nytt blir at de som synes etappen kan bli for lang og krevende, får tilbud om å bli transport til ca halvveis i etappen. Dette er lunsjstedet hvor dere venter på resten av gruppen. Sammen går vi siste del til Racalmuto, ca 13 km.

Den siste økten mot Agrigento er en vandring fra Sutera til Racalmuto og er ca 24 kilometer. Det blir også en litt krevende vandring, men akk så vakkert. Terrenget har endret seg siden Santa Cristina Gela med sine spisse store fjell og daler, til myke åser, koller og dyrket mark. En herlig etappe hvor vi nærmer oss Agrigento som vi reiser til, enten med tog eller buss fra Racalmuto.

I Agrigento bor vi på et hotell, bare 1,5 kilometer unna Valle dei Templi, Templenes dal. Et historisk og spesielt sted med 3 templer fra oldtiden som fortsatt er godt bevart.

Hotellet har en stor, nydelig hage, svømmebasseng, bar og restaurant. Er det fint vær er det nydelig med en dukkert i bassenget.

Vi spaserer opp til gamlebyen i Agrigento som byr på varierte opplevelser med et yrende liv i trange gater. Her skal vi spise lunsj på en av de hyggelige stedene.

Dag 6 Valle dei Templi

Vandring: Agrigento - Valle dei Templi

 

Fra hotellet til Valle dei Templi og retur er ca 4,5 km, deretter 1 km opp til gamlebyen av Agrigento. Her er det sjarmerende små gater og smug, med utallige restauranter, kafèer og små spisesteder i gatene. Vel verdt å gå rundt og kikke. Før vi er tilbake på hotellet har vi plutselig gått 10-12 km.

Dag 7 Palermo

Agrigento - Palermo

I dag reiser vi med tog til Palermo. En flott reise gjennom daler og en del av terrenget vi har vandret i. Toget er behagelig og med aircondition. Det stopper på mange små stasjoner og vi ser alt fra nedlagte og falleferdige gårder til gårder med full drift, med sauer, kuer eller geiter og olivenlunder. Etter 1,5 t ser vi havet som vi følger den siste halvtimen inn mot Palermo.

Her blir det lunsj og resten av dagen til fri disposisjon om man ønsker det.

 

 

Dag 8 Retur

Hjem til Norge

Meld deg på reise

Alt du trenger å vite

Tempo på turene

Tempoet tilpasses terrenget og reisefølget, for å få med oss alle sanseinntrykkene og ha god tid til fotografering.

Distanser på dagsøktene

Vandringene er på 26(12), 14, 20(11) og 24(13) kilometer i lett terreng til noe  oppoverbakker.

Krav til deg som skal være med og nyte turen

Med normal fysisk form klarer du turen uten problem.

dette er inkludert

Varighet og betingelser for reisen

 • 7 overnattinger
 • To reiseledere som snakker norsk og italiensk, som er meget godt kjent i området. Vibeke & Aage har skapt og gått vandringen.
 • Flybillett: t/r – Palermo
 • Persontransport: t/r Palermo flyplass til hotell.
 • Div. transfer med offentlig buss til/fra etappene.
 • Bagasjen vil bli fraktet mellom overnattingstedene.
 • All overnatting i tomannsrom

dette er inkludert

Måltider

 • Frokost
 • 5 lunsjer / piknik med ¼ l vin og ½ l vann
 • 5 middager med ¼ l vin og ½ l vann
 • Lunsj og middag er laget av kortreiste råvarer og det serveres lokale viner.

dette er inkludert

Arrangement

 • Inngang til «Templenes dal i Agrigento»
 • Vinsmaking 
 • Vandring i landsbyene

Bagasjetransport

 • Bagasjen vil fraktes mellom overnattingstedene. All transfer med offentlig buss eller privat transport.

Tillegg

 • Enkeltromstillegg: Kr. 3.450
 • Dersom du ikke ønsker å vandre, kan du benytte deg av offentlig transport. Disse reisekostnadene er ikke inkludert i prisen og må bekostes av den enkelte. Dette gjelder også dersom du benytter taxi på enkelte av etappene. 
 • Disse reisekostnadene er ikke inkludert
  Italia har innført citytax på € 2,50 pr person pr dag og må betales av den enkelte.

Pris

 • Reisens varighet: 
  1.-8.april, 7 netter - 8 dager
 • Påmeldings og depositumsfrist: 1.januar
 • Depositum: Kr. 8.000
 • Sluttfaktura: 1.februar
 • Priser fra Oslo: Kr 24.950
 • Priser fra Bergen: Kr 26.950
 • Priser fra Trondheim: Kr 26.950 
 • Priser fra Stavanger: Kr 26. 950
 • Med forbehold om pris vedrørende valuta endring og flyendring

Husk å lese Reisevilkår, lover og regler

Last ned PDF

Turen vil avlyses dersom det er under 8 personer som melder seg på og depositumet tilbakebetales. | Ruten kan endres dersom spesielle metrologiske forhold tilsier det. | Oppsatte hotell kan endres. | Dersom flyselskapet endrer tid/rute vil dette medføre endringer. | Det tas ikke ansvar for eventuelle skrivefeil.