PIEMONTE vANDRINg 

 

Billedskjønt landskap, nydelige landsbyer, historie og herlige viner

Dato: 8.-16.septemper 2025

Påmeldingsfrist: 8.juni 2025

Oversikt nederst på siden

For deg som ønsker en eventyrvandring, med opplevelser, historie, lokal mat & vin, latter og samhold

Meld deg på reise

PIEMONTE-billedskjønt landskap, kunst, kultur, nydelige landsbyer, trøffel, kaker og herlige viner

Piemonte er kjent for sin trøffel, pasta, pølser, skinke og kaker, og for mange vin og nydelig mat.

Det skal vi gjennom en uke smake på og nyte. Regionens kjøkken er blant de beste i Italia. Tajarin al tarftufo, fersk eggpasta, er en typisk kulinarisk tradisjon i Langhe området. Alle kjenner sikkert til trøffel og dens karakteristiske smak, men hvor mange kjenner til sjokoladekaken, Bunet, en piemontesisk spesialitet og oppskrift fra 1300-tallet. Bunet betyr hatt. Ferrero Rocher, den italienske sjokoladeprodusenten holder til i Alba. Hasselnøtt trukket med sjokolade mmmm.

Først skal vi vandre gjennom dette fantastiske landskapet med sine store blomsterenger, deilige dufter, skogområder, maisåkre, hasselnøtt trær og ikke minst med sine vinmarker som produserer noe av den beste vinen fra Italia. Barolo er «kongen» av italiensk vin og Barbaresco «dronningen».

Etappene vi skal gå er i gjennomsnitt på ca 15 km. Det oppfordres til leserne å søke opp og lese informasjon om området.

 

PIEMONTE-billedskjønt landskap, kunst, kultur, nydelige landsbyer, trøffel, kaker og herlige viner

PIEMONTE-billedskjønt landskap, kunst, kultur, nydelige landsbyer, trøffel, kaker og herlige viner.

 

Piemonte er kjent for sin trøffel, pasta, pølser, skinke og kaker, og gode viner og nydelig mat.

Det skal vi gjennom en uke smake på og nyte. Regionens kjøkken er blant de beste i Italia. Tajarin al tarftufo, fersk eggpasta, er en typisk kulinarisk tradisjon i Langhe området. Alle kjenner sikkert til trøffel og dens karakteristiske smak, men hvor mange kjenner til sjokoladekaken, Bunet, en piemontesisk spesialitet og oppskrift fra 1300-tallet. Bunet betyr hatt. Ferrero Rocher, den italienske sjokoladeprodusenten holder til i Alba. Hasselnøtt trukket med sjokolade mmmm.

Først skal vi vandre gjennom dette fantastiske landskapet med sine store blomsterenger, deilige dufter, skogområder, maisåkre, hasselnøtt trær og ikke minst med sine vinmarker som produserer noe av den beste vinen fra Italia. Barolo er «kongen» av italiensk vin og Barbaresco «dronningen».

Dag 1 Oslo-Costigliole d’Asti

 

Vi lander i Torino og blir transport til Costigliole d’Asti.

Costigliole d'Asti er en koselig liten by med et fantastisk middelalderslott og et intimt lite sentrum.  

Byen er kjent for høyest tetthet med vinranker i hele Piemonte. 

Rødvin, Barbera d’Asti DOC, Barbera del Monferrato DOC. 

Hvitvin, Moscato d’Asti DOCG og Asti DOCG. 

En ettermiddagstur gjennom byen og middag med Tajarin (Piemontesisk spesialitet) og Bunet til dessert, før vi går tidlig i seng.

Frokost kl 07:00 og start på vandring kl 08:00.

 

Dag 2 Costigliole d’Asti-Barbaresco 

 

Dagens vandring er ca 16 kilometer i nydelig natur.  

 

Ut av den lille byen og rett ut blant vinmarkene, hvor vi møter kaniner og ser vingårdsarbeiderne klippe og stelle sine vinranker. 

 

En forsmak på hva slags terreng vi skal gå i de neste dagene. Jordvei, grus, litt asfalt og opp og ned, opp og ned….. Annunziata, Oliveto-Plaisone, Castagnole delle Lanze

(en utrolig hyggelig landsby), Olmo, Balluri og til Barbaresco. 

 

Overalt arbeides det i vinmarkene. Druene klippes og stelles med hånd, gress og blomster mellom rankene klippes, enten med avansert gresstrimmer eller med maskin. Sekker og vannflasker til arbeiderne står foran hver vinranke, noen prater og noen synger. 

 

Grusveien følger elven, Tanaro, i flere kilometer, vi passerer Hells Angels Cuneo sine lokaler.

 

Litt uvirkelig i det flotte landskapet, men her er det plass til alle. 

 

Vi tar fatt på de siste 2 km til Barbaresco, opp Strada Ovello med vindruer på alle kanter.

 

Deilig å kjenne at vi lever. 

 

Snart ser vi Torre di Barbaresco, med en utrolig utsikt over nesten hele Piemonte. Barbaresco vin produseres på 100% nebbiolo drue og kjente produsenter er Gaja, Bruno Rocca og Produttori del Barbaresco (kanskje verdens beste kooperativ). Andre druesorter er barbera og dolcetto. Nå er vi i Langhe området, som også er kjent for sine gode oster. 

 

For hundre år siden ble nebbiolo druer fra Barbaresco solgt til Barolo og inngikk i de berømtevinene derfra. Men, så fant man ut at vinmarkene rundt byene Barbaresco, Neive og Treiso hadde et særpreg og dermed ble de magiske Barbaresco vinene skapt.  Gode årganger er bl a 2013 og 2016. 

 

Middag og en smak på distriktets druer inntas i landsbyen. 

Dag 3 og 4 Barbaresco-Treiso 

 

Tidlig opp og ut på tur. I dag skal vi gjennom nok et herlig landskap hvor det hovedsakelig dyrkes nebbiolo druer og lages Barbaresco vin. I tillegg er det plantet store grupper med hasseltrær, da området (Alba) er kjent for sine gode hasselnøtter.

 

Vandringen er 12 kilometer. Gode vinprodusenter er Lodali, Pertinache, Nada, Corrado Meinardi, La Ganghija, Foja d’Or, Boffa og mange flere. 

 

Vi vandrer nedover og gjennom Gaja sine vinområder, oppover og passerer Neive og videre ut midt blant vinrankene. Fin sti, jord- og grusvei som vi følger langs en åskant og så bratt nedover.  Vi krysser SP 51 og vi må oppover igjen. Alle vi møter hilser og ønsker oss god tur

videre. 

 

Det er fascinerende å oppleve variasjonen i terrenget og se hvor de har sine vinranker.

 

Enkelte steder er det så bratt at de bruker små beltedrevne maskiner, eller gresstrimmere for å få klippet mellom vinrankene. 

 

Overalt bugner det av blomster i alle farger og det er et yrende fugleliv med falk, ørn og utallige småfugler som synger så vakkert. Det er som å gå i et bilde og vi bare nyter. 

 

Som de fleste steder i Italia finnes det alltid en Via Roma, så også her. San Stefanetto er en klynge med hus rett før vi ankommer Treiso. Her kan vi kanskje se villsvin og værer, heldigvis bak gjerder. 

 

Treiso har, med sine 800 innbyggere, et koselig sentrum bygget rundt sin røde kirke.  En av distriktets største vinprodusenter er Lodali, som i tillegg til rødviner, også produserer hvitvin, Langhe Chardonnay og Roero Arneis. Druene dyrkes vest for Alba ved Bra og ved La Morra.

 

Nydelige viner. 

 

Her i Treiso skal vi være i to dager.

 

Etter at vi har sjekket inn og slappet av, skal vi på vinsmaking & lunsj. Dagen etterpå skal vi på trøffeljakt. 

 

Etter jakten serveres en enkel lunsj med vin. 

 

Middagen nytes hvor «slowfood» startet på 1980 tallet. Produkter fra nærområdet, kanskje Coniglio, hare, eller Agnolotto del plin, små biter av pastadeig, brettet over et fyll av kjøtt av kalv, gris eller hare, men også med grønnsaker og spinat.  

 

Dag 5 Treiso-Diano d’AlbaTreiso

 

Etter en god natts søvn og frokost gjør vi oss klare kl 08.

 

I dag vandrer vi ca 15 kilometer. 

 

Starten er lett, flatt og nedover, med et fantastisk terreng rundt og på sidene. San Rocco Seno d’Elvio, en klippeformasjon, hvor det om natten  myldrer av villsvin, passeres. Veien går opp og forbi Rubbo, Madonna di Como, ned til Ricca og San Rocco og opp til Diano d’Alba.

 

Terrenget er preget av koselige gårder, store vingårder, flotte «gamle» hus, noen nyere, litt forfalne, en og annen skrotkalle og utrolig mange hyggelige mennesker. 

 

Smilende spør de hvor vi kommer fra, hvor vi skal og så et smil og buona passeggiata. 

 

Vi har sett Diano d’Alba i mange kilometer og vet at vi skal oppover for å komme dit. En flott by med eventyrlig utsikt, sjarmerende borg, åpne piazzaer og en fin gammel kirke (her også). 

 

En enkel lunsj og kanskje svinger vi innom et Enoteca som er kommunalt drevet og hvor vi kan få en gjennomgang av distriktets viner. Landskapet er karakterisert med grønne bakker og vinmarker. Her vokser dolcetto druen, som gir Dolcetto d’Alba, en nydelig vin. Dolcetto er en lettere vin og noe mer søtlig enn Barbera druen. Den er tidligere moden og drikkes gjerne ung, ikke spesielt godt egnet til lagring. 

 

Vi ser Barbaresco, Treiso , La Morra (morgendagens mål) og vin- og trøffelbyen Alba (ukens siste mål), i tillegg til mange av de flotte vinmarkene som hele Langhe og Piemonte består av. 

 

Etter lunsj/middag blir det muligens vinsmaking om enoteket er åpent. 

 

Herfra tar vi transport til overnattingsstedet, et lite B&B med en koselig hage. 

 

 

Dag 6 Diano d’AlbaTreiso-Barolo-La Morra

Vi kommer nærmere hjertet av Piemonte, med sine Barolo vinmarker og en vandring på 14 kilometer. 

 

Men først skal vi opp en kolle og ned en kolle og så ser vi slottsbyen, Castiglione Falletto, en drøm av en liten by, som dukker opp på en kolle som vi selvfølgelig skal opp til. Ser ut som et Disney-slott og er omringet av CRU områder som Serralunga d’Alba, Barolo, Monforte d’Alba, Verduno, Grinzane Cavour og Novello. CRU er hovedsakelig en fransk regional vinklassifisering som betegner en vingård, vinmark eller deler av en vinmark som har spesielt gode

forutsetninger for å produsere kvalitetsvin på toppnivå. 

 

Vi skal nedover igjen og gjennom Barolo vinmarker og ser La Morra laaaangt der framme og oppe. Først skal vi innom selve byen Barolo, som er en superhyggelig by med massevis av vinhandlere, kaffeer, restauranter og små barer.  

 

Det er tid for en liten forsmak på lunsj servert med et glass Barolo. Man må jo smake Barolo vin i Barolo…….

 

Herfra blir vi transportert til La Morra, som ligger på ca 513 moh og har 2700 innbyggere. Byen er kjent fra den romerske antikken, da den lå i Annunziata. På 1200-tallet

ble byen av sikkerhetsmessige årsaker flyttet til toppen av åsen, der den nå ligger. La Morra har et lite og kompakt centro storico med flere kirker og en flott «terrasse» med utsikt til store deler av Piemonte. Her kan vi følge deler av de etappene vi har gått. 

 

Det er flere gode spisesteder og noen vinbarer som serverer god mat i tillegg til drikke. 

 

Innsjekking på vårt B&B og en rundtur i La Morra. Lunsj og middag på en av de mange spisestedene. 

 

Dag 7 La Morra-Alba 

 

 

Neste dag står vi igjen tidlig opp og er klar til avgang kl 08:00. Behagelig terreng nedover og nedover fra La Morra 513 moh til Alba med 172 moh. De første 10 km går gjennom et nydelig terreng, men når vi nærmer oss Alba blir det 2 km på fortau gjennom byen. Alba har røtter helt tilbake til før romertiden og het Alba Pompeia, og er kjent for sin hvite trøffel, fersken og vinproduksjon. 

 

Ned fra La Morra går vi forbi et lite kapell, Capella della Madonna di Loreto, Castagni og inn i velstelte og nydelige Verduno. Flotte brostein og skifer belagte gater, meget godt bevarte og vedlikeholdte hus. Forbi regionens store sykehus og Breri, gjennom vinrankene på jord- og

grusvei, flott å gå her.  

 

Her vil vi også kunne se påfugler, harer, ørn og andre fugler og dyr. Middelalderbyen Roddi passeres og vi vandrer gjennom store klynger av hasselnøtt trær. Det er kun lov til å plante hasselnøtt- eller frukttrær på områder der det er uegnet for dyrking av vindruer. 

 

På 1500-1600 tallet var straffen for å kutte ned en vinranke med Nebbiolo druer, å få kuttet av en arm eller i verste fall å bli hengt. Dette forteller om viktigheten av vinproduksjon og hvilken omsorg og kjærlighet de viser for vinrankene. 

 

En lunsj i Alba blir servert med et glass hvitvin, rosevin eller rødvin og så går vi på oppdagelsesreise i byen.

 

Om kvelden er det middag og vi overnatter i et gammelt kloster. 

 

Om morgenen tar vi toget til Torino.

 

Dag 8 Torino-hjemreise dag

 

Tiden går for fort. I dag skal vi hjem til Norge etter forhåpentligvis en uforglemmelig tur gjennom Piemonte.

Meld deg på reise

Alt du trenger å vite

Tempo på turene

  • Vi vandrer i tempo tilpasset terrenget og reisefølget, for å få med oss alle sanseinntrykkene og ha god tid til fotografering.

Distanser på dagsøktene

  • Vandringene er i lett terreng til noe  oppoverbakker.
  • Distansene: 16km-12km-15km-14km-13km

Krav til deg som skal være med og nyte turen

  • Med normal fysisk form klarer du turen uten problem.

dette er inkludert

Varighet og betingelser for reisen

  • Dato: 8.-16.septemper 2025
  • 8 overnattinger
  • To reiseledere som snakker norsk, som er meget godt kjent i området
  • Flybillett: t/r Oslo/Trondheim/Bergen/Stavanger– Torino
  • Transport: t/r Torinos flyplass til hotell
  • Div. transport
  • Bagasjen vil bli fraktet mellom overnattingstedene
  • Maks 12 deltakere
  • All overnatting i tomannsrom

dette er inkludert

Måltider

  • Frokost
  • 5 lunsjer / piknik med ¼ l vin og ½ l vann
  • 5 middager med ¼ l vin og ½ l vann
  • Lunsj og middag er laget av kortreiste råvarer og det serveres lokale viner. 

dette er inkludert

Arrangement

  • Tre vinsmakinger
  • Vandring i landsbyene og byer

Tillegg

  • Enkeltromstillegg: Kr. 3.850
  • Dersom du ikke ønsker å vandre, kan du benytte deg av offentlig transport. Disse reisekostnadene er ikke inkludert
  • Italia har innført citytax på min € 2,50 pr person pr dag og må betales av den enkelte.

Pris

  • Reisens varighet: 9 dager
  • Påmeldingsfrist: 8.juni 2025
  • Depositum: Kr. 8.000
  • Sluttfaktura: 8.juli 2025
  • Pris fra Oslo: Kr 24 820
  • Pris fra Trondheim/Bergen/Stanvanger: Kr 26 900
  • Med forbehold om pris vedrørende valuta endring og flyendring

Husk å lese Reisevilkår, lover og regler

Last ned PDF

Turen vil bli avlyst dersom det er under 8 personer som melder seg på. Depositumet vil bli tilbakebetalt.  | Ruten kan endres dersom spesielle metrologiske forhold tilsier det. | Oppsatte hotell kan endres. | Dersom flyselskapet endrer tid/rute vil dette medføre endringer. | Det tas ikke ansvar for eventuelle skrivefeil.