Siena

Siena, en drøm av en middelalderby – Oppskrift på Pici pasta - Crete Sinesi

Siena, en drøm av en middelalderby – Oppskrift på Pici pasta - Crete Sinesi

Siena, i hjertet av Toscana, med sine flotte koller og små daler og alt som dyrkes. Her finner vi også Crete Sinesi, «ørken»-området med sitt fantastiske korn og nettverk av stier til ulike landsbyer med sine unike opplevelser.  Landsbyen Asciano, kun 20 km fra Siena med sin festival for hvite trøfler i desember og en fantastisk mat & vinbar du gleder deg til å besøke igjen.  

 

I desember opplever vi kuldegrader om morgenen, med en sol som etter hvert varmer og tiner opp naturen som er kledd i frost og skinner vakkert. I Mars måned kommer vårblomstene og urtene «strekker» på seg. Hver uke vokser grøden og ville planter opp som i en heftig opera. Sommeren her har klare farger, med solsikker og valmuer og det grønne som kart av vindruer og oliven og du får oppleve vakthunder (ikke hyrdehunder) som passer på bondens får og lam. Høsten er spesiell med sin klare luft og sine gylne farger og naturen gir vilt, olivenolje, vin, spekemat og trøfler.

Et drømmested å vandre, med jordens sienagule sand og stein, på «hvite» veier og stier fra romertiden som er over 2000 år gamle.

Våre vandringer i Toscana starter opp i Siena. Vårt første infomøte om morgendagens sti og vandring har vi på Bar Il Palio på Piazza del Campo, den store plassen i sentrum, som ble første gang skrevet om i år 1169. Da ble selve dalen med Piazza del Mercato, som ligger bak rådhuset og Piazza del Campo omtalt. I 1193 ble en vegg mellom disse to piazzaene bygget og i år 1310 ble Palazzo Comunale, rådhuset og Palazzo Pubblico reist. Piazza del Campo sin form ble endelig i perioden 1327 til 1349 og har stått uendret siden da. To ganger i året, 2.juli og 17.august, siden 1860 avholdes det et hesteløp, Palio, rundt Piazza del Campo med tusenvis av tilskuere. Dette er den store begivenheten og alle fester og spiser gode middager sammen i en hel uke. Det er som nyttårsaften, 17.mai og St.Hans på en gang.

Kveldens middag inntas på restauranten La Finestra, hvor vi får en smak av det Toscanske kjøkken. Middagen blir ulike Crostini, Pici pasta (den tykke håndrullede) og Bistecca Fiorentina (stor entrecote skåret i skiver) og lokal Chianti rødvin. En stor sansefull opplevelse.

 

Oppskrift

Pici

4 porsjoner

Fint hvetemel 0 eller «normalt» fint hvetemel 500 gr

Hvetemelet 0 trekker litt mer vann

Vann ¼ liter

Salt ¼ teskje

Vann og mel vil med «kjærlighet» og tid bli til pici som absorberer smaken fra sausen og urtene.

Legg melet i en stor bolle eller på en trefjøl, lag en brønn i midten av melet og tilsett saltet og vannet litt etter litt, rør med hendene til en deig er dannet. Den nødvendige mengden vann kan være forskjellig hver gang.

Elt deigen til den er fast, smidig og glatt: ca 10-12 minutter.

Lag en klump av deigen, strø på litt mel og dekk med plast.

La den stå ved romtemperatur fra 2 timer til en hel natt.

Når du skal lage pici, gjør vi så:

Vi lager først små boller av deigen

Rull bollene av deigen ut til en tynn «pølse» som er omtrent 5 mm i diameter.

Ta deretter ut den ene pølsen etter den andre, strekk og rull dem med hendene for å lage en slags tykk spaghetti.

Legg «pølsen» eller nå picien på et kjøkkenhåndkle med litt mel og sett til side for å tørke litt.

Kok dem i saltvann i ca 10 - 12 minutter, tøm av vannet.

 

Soppsaus, skal stå og trekke i ca 40 minutter

Litt olivenolje og smør

400 gram sopp

Hvitløk 2 båter

Løk ca en ½ løk

Bladpersille, mengde som er rett for deg

Salt og krydder som du ønsker

Hvitvin eller vann med litt sitronsaft 2 dl

 

Slik lager du sausen

Hakk opp soppen

Hakk opp løken og hvitløken

Hakk opp persillen

Bruk olje og litt smør i pannen

Bruk ikke for høy temperatur når du steker løken, hvitløken og persillen til de blir «gjennomsiktige».

Ta i soppen sammen med løken og persillen og stek videre ( kanskje også litt smør) i ca 5 minutter.

Hell oppi hvitvinen og la den redusere = steke / dampe ned til under halvparten av væskeinnholdet.

Legg picien over i pannen med sausen og vend den inn.

En herlig pastarett som du kan lage av vann og mel. Har du ikke sopp så kan du finne litt rester, kanskje av ost, smør og pepper som du kan legge på picien.

Retten smaker nydelig, det garanterer vi….

Vibeke & Aage

Toscana vandring

0

Leave a comment