Amalfivandring sjø hav sitroner

Reiseskildringer og oppskrifter fra en Amalfivandring

Varme, sol, Italia, lokal mat, vin, sjø og stolte og inkluderende mennesker. Drømmer du om å «gå» inn i dette bildet og skape en virkelighet av din drøm om Italia og god mat og vin, i kombinasjon med en vandring gjennom landskapet?

Reiseskildringer og oppskrifter fra en Amalfikystvandring.

Limoncello - Gnocchi  - Ricotta i sitronkake 

Hvite flak, snø som faller gir oss et bilde av vinter hos oss i Norge.

I Amalfi betyr hvite blomsterkronblader som blåser fra sitrontrærne at sitronene, Sfusato Amalfitano, er på vei, nå i desember/januar.

Vårens små blomster er kommet, det dufter av sitrontrærne fra bladene og blomstene som «senere» blir frukt.

I januar og februar plukkes årets første frukter og bær.

Mennesker bor oppover skrentene og lever med duftene av sitroner, urter, blomster og grøden fra sin egen kjøkkenhage.

Over trærne er det lagt «nett» som beskytter frukten fra eventuell nedbør som hagl. I januar er det «vårtemperatur» ca 12-15 grader.

Området er fantastisk, hver måned er det nye frukter eller bær som modner.

Januar, februar og mars

Appelsiner, bananer, kiwi, sitroner, mandariner, epler, pærer

April, mai og juni

Appelsiner, bananer, jordbær, kiwi, sitroner, epler, pærer, kirsebær, jordbær, aprikos, plommer

Juli, august og september

Aprikoser, vannmeloner, bananer, kirsebær, fiken, jordbær, bringebær, sitroner, meloner, blåbær, pærer, fersken, rips, plommer, dadler, pistasj nøtter, pomelo og druer

Oktober, november og desember

Bananer, persimoner (sharon), dadler, kastanjer, sedertre, sitroner, granatepler, epler, pærer, pomelos, pistasjnøtter, druer, avokado, mandariner og grapefrukt

 

Mange av våre stier/veier ligger avsides til. Vi vandrer gjennom vakkert landskap, store lunder, passerer heftige stup med terrasser hvor grøden vokser og høye fjell som stuper bratt ned mot havet og gjennom skogen hvor kastanjer og nydelig sopp gror.

En komposisjon av opplevelser, fra utsikt over kysten, en liten landsby, herlige «åkrer» på terrassefelt. Du vandrer videre, inn og opp trapper og stier. Fosser, dype daler og du opplever fjellet over tregrensen. Vakkert. Vilt. Nydelig.

 

Du kjenner at du er litt sulten. Perfekt for oss. Vi er på vei til en liten by, Agerola, 550 m.o.h. og med en enestående utsikt over Amalfikysten.

Vi er gjester hos Gabbi, hun og hennes familie driver et lite «hotell» og hun  lager maten som sin mor, mormor og sine urmødre har gjort og hun bærer med seg sin arv som vi får ta del i. Gabbi er en flink kokk. Som en ekte kokk bruker hun færrest mulig råvarer. Hver ingrediens skal du kjenne og smake.

Nært og ærlig. Råvarene er fra «naboen» og urtene hentes fra kjøkkenhagen.

Det er deilig å vite at vi skal være hos denne familien i to dager og lære å lage mat, mozzarella, vandre i herlig natur og landsbyen og nyte – og spise og drikke Gabbies mat, drikke familiens rødvin og kanskje en Limoncello spritz på terrassen i behagelig temperatur, med en nydelig utsikt over Amalfikysten.

 

Håper du blir med på en Amalfivandring som vi arrangerer hvert år.

Hos Gabbi lærer vi «smaken» av Amalfikysten.

Her får dere noen smaker fra Gabbis kjøkken.

 

Lag Limoncello fra bunnen av:

7 – 10 økologiske sitroner

250 – 350 gr sukker

0,75 l med 40% eller 60% sprit

2,5 dl vann

«Norges» glass til å oppbevare Limoncello

 

Slik gjør du det

Ta av det gule delen av sitronskallet, med zest jern eller rivjern. (Ikke ta med den hvite delen, den smaker bittert)

Fyll sprit, vann og sukker i et glass og sett på lokk.

Vi lar vår Limoncello «vente» i en mnd for at smaken fra zesten skal sette seg.

 

Limoncello spritz, aperitivo:

Prosecco 3 deler

Limoncello 1 del

Seven Up, Tonic eller Farris, bare en “top up”

En stor sitronskive

Isbiter

 

 

Gnocchi 4 personer

Ingredienser

1 kg potet (melne) I Norge kan du bruke mandelpotet.

1 stk egg

150 – 200 g hvetemel

2 ts salt

Litt kvernet pepper

Litt malt muskat

Litt mel til utbaking, hvetemel

 

Slik gjør du det

Kok potetene med skallet på, uten salt

Når potetene er kokt, la potetene ligge på kjøkkenhåndkle til de er blitt litt kjøligere.

Ta vekk skallet

Riv opp potetene på rivjern eller potetpresse

Legg potetmassen som et «fjell» med hull i midten hvor egg, krydder og litt mel legges i og så skal man med forsiktig, men bestemte tak blande alt sammen med hendene.

Deigen vil være ganske løs i starten, så ha i litt og litt mel til du får en smidig deig.

Del deigen i mindre biter som du ruller ut til fingertykke og lange pølser. Når du har rullet ut deigen, så deler du de opp i mindre biter, 2-3 cm.

Bruk en gaffel og klem forsiktig på putene slik at du får det karakteristiske gnocchi mønsteret, eller lag de akkurat som du selv måtte ønske.

Kok opp en stor kjele med vann. Ha i salt og legg i gnocchiene til de flyter opp til toppen. Da er de ferdig kokt. Ikke kok for mange av gangen, da kan det hende at de klister seg sammen.

Ingredienser 4 personer

Til gnocchi brukes en saus av det du har eller fra sesongen.

Vi bruker ofte tomatsaus, som vi lager av hermetiske tomater, løk, hvitløk, gulrøtter og urter.

Slik gjør du det

To bokser med tomater kokes opp med de grønnsaker du ønsker, og la innholdet simre.

Vi bruker litt salt, pepper, honning og sitronsaft for å skape vår smak.

På bildet ser du en krås av and, som gir ekstra smak.

Anderestene blir tatt opp og sausen blir jevnet med en stavmikser.

Server med eller uten ost.

 

Ved siden av Gabbi finnes bl a et ysteri hvor du kan kjøpe ricotta.

Herlig ricotta som kan brukes til «alt», og i bakt sitronkake.

Her er en fantastisk kake fra «fjellene» over Amalfikysten.

Ingredienser 8-10 stykker

En ringform på ca 26 cm i diameter

Ca. 45 minutter i ovnen

Kaken smaker best når den er kald og gjerne en dag eller to i kjøleskapet.

Smaken av sitron blir nydelig.

4 egg

1 økologisk sitron

2 pakker ricotta (til sammen 500g)

1 dl kremfløte

220 gram sukker

2 spiseskjeer potetmel

1 innhold av en vaniljestang

 

Slik gjør du det

Sett oven på 180 grader, med under- og overvarme

Vaske sitronen

Riv det gule av skalles og press ut saften

Visp eggehvitene stive

Visp ricottaen, kremfløten, eggeplommene, vanilje og sitronsaft med mikser eller muskelkraft.

Bland forsiktig eggehvite med ricottablandingen

Bruk steke papir i formen og sett den fylte formen i ovnen.

Du kan glede deg!

 

Neste uke er det en historie fra Siena og retter fra «vår» italienske familie.

Vibeke & Aage

0 0

Leave a comment