Skriv tekst her

Hovedside

Fryd og nytelse for alle sanser

Nydelige Cantucci toscani morbidi, unik spagetti med trøffel og porchetta som gir deg en spesiell smak av sesongens urter og et besøk i Firenze

Siiii, etter en vandring i Toscana er det en «deilig» himmel å komme til i Firenze, eller på juletur med oss.

Du våkner av hanen som galer, det dufter «frokost» fra baker’n og du strekker deg som en positiv «fjortis» i sengen og undrer på hva dagen bringer.

I går fikk du smakebiter av Firenze, nå skal du gå deg vill i opplevelser.

Historie, nydelige bygg, vakre Arno, parker, herlige innbyggere, flotte spisesteder – et fint sted for å finne roen og trigge nye eventyrlige sanser.

Mercato Centrale, matmarkedet er et viktig sted for Firenze. På dette markedet kan du kjøpe alt det man planter, dyrker, plukker i naturen, fisker og slakter.

Du kan fylle opp en flaske du har med deg, med en fin vin fra vinbonden utenfor Firenze til 2 euro eller en flaske vin til mange hundre euro. En liten trøffel til 100 euro, eller en nydelig salat med det du ønsker din salat skal inneholde.

Dette er et himmelrike for deg som liker å smake på oster og spekemat før du handler… Mmmmmm, for en opplevelse. Smak og bestem hva du vil kjøpe med deg hjem.

Her kan du smake på olivenoljer og vin og bestemme deg for hvilken du vil kjøpe.

I en pause av opplevelser skal vi spise porchetta, utbenet ribbe av smågris som rulles sammen og krydres. I første etasje på markedet finner man et EKTE, rustikt og herlig spisested. Et sted som serverer en unik porchetta med sesongens tilbehør og rødvin fra sist høst.

Mamma på nærmere 90 år hilser oss velkommen til «sitt» sted. Hennes sønn er kokk og eier og oldebarnet serverer og sørger for at vi er hjertelig velkomne med den gode samtalen, latter og kjærlighet til livet og maten.

 

De store forskjellene ligger i de små detaljene

Her ved bredden av elven Arno, hvor vi skal vandre, ble fødestedet for den italienske renessanse. Medici-familien satt lenge med styret, og skapte deler av byen vi besøker. Firenze var berømt for storslått kunst og arkitektur og var i middelalderen et knutepunkt for europeisk handel og finans. Byen ble raskt et viktig handelssenter og var lenge hovedstaden i «Kongedømmet Italia».

Vi inviterer deg til en spennende og mangfoldig by hvor vi opplever nydelig mat & drikke, historie, kultur, design, arkitektur som bygger på «tanker og ideer» til blant annet Boticelli, Giotto, Dante, Cimabue, Machiavelli, Angelico, Masaccio, Rafael, Leonardo da Vinci og Michelangelo.

Hotellet vi bor på ligger midt i Firenze, like ved blant annet Mercato Centrale San Lorenzo, et fantastisk rikt og stort matmarked, hvor det selges alt fra frukt og grønt til fisk, kjøtt, ost, olivenolje og kaker og desserter. I annen etasje finnes det flere restauranter med mat og drikke. Bare et par hundre meter fra denne mathallen ligger både den berømte domkirken Santa Maria del Fiore med den berømte kuppelen, Santa Croce hvor Michelangelo, Machiavelli og Galilei ligger begravet og kirken San Lorenzo.

Firenze har mange flotte og interessante musèer, storslåtte kunstsamlinger, gamle, vakre bygninger og en rik historie. Firenze var bl a Italias hovedstad inntil Roma tok over i 1871. Rundt i gatene og på de åpne plassene finnes utallige statuer og kunstverker som hører til kunsthistoriens mest berømte mesterverker. Palazzo Medici-Riccardi, boligen til Medici familien, som betydde så mye for Firenzes historie og fremtid, er vel verdt et besøk. Ponte Vecchio er den mest kjente og viktigste broen over Arno elven. I tidlige dager var det slaktehus på broen og de tømte slakteavfallet i elven. Stanken fra dette, ble Medici familien lei av og kastet ut slakterne og etablerte gullsmed verksteder og butikker der istedenfor.

Det blir arrangert byvandringer hver dag til historiske steder, matmarkedet, kirker, utsiktspunkter med naturlige pauser i hyggelige barer og herlige hosteria, et spisested for innbyggere.

Velkommen til et spennende Firenze eventyr!

Vibeke & Aage

De store forskjellene ligger i de små detaljene

Velkommen

Toscana-en opplevelse for alle sanser: https://www.activeadventure.no/en/toscana-vandring

Velkommen til en sansefull julereise, byvandring, en drøm i fantastiske og historiske Firenze: https://www.activeadventure.no/en/firenze-julevandring

 

Oppskrifter

Se bilder nedenfor:

 

I Firenze lages ofte Porchetta av hel pattegris - her har vi nøyd oss med et godt stykke tynnribbe. Ribben fylles med deilige krydder og urter før den rulles og stekes.

Porchetta til 4 porsjoner

Ingredienser

2 kg tynnribbe

Velg krydder og urter som du liker.

Nå på vinteren bruker vi:

Pepper

Salt

Fennikelfrø

Flak av tørket chili

Muskatnøtt

Urter: Rosmarin, persille, timian

Hvitløk

Saft av en Amalfisitron.

Bomullstråd for å binde sammen porchetta. (veldig lett)

Slik gjør du det

Utbening: Skjær ut bena ved å kutte med en skarp kniv langs bena, og vipp dem ut.

Skjær opp ribben i nesten to, til en større flate-

Fordel urter, krydder og løk på «kjøttsiden» av ribben. Rull ribben sammen på langs og bruk hyssing for å feste den sammen. La den stå i kjøleskapet i minst 2 timer, gjerne natten over.

 

Varm opp ovnen til 150 grader.

 

Legg porchettaen i en ildfast form og sett den på midterste rille i ovnen.

 

Fyll en langpanne med vann og sett på nederste rille. Damp porchettaen i 2,5 timer. Dette gjør at svoren blir myk.

 

Ta ut langpannen og øk varmen i ovnen til 200 grader. Stek videre i 15 til 20 minutter til svoren er sprø og gyllen.

 

La porchettaen hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

 

Server med for eksempel bakte poteter og grillete eller stekte grønnsaker

Vil du ha en deilig rett som er i stand til å erobre selv de mest krevende ganer?

Gled deg, denne retten spiser vi i Firenze og når vi nyter en god middag hjemme.

 

Tagliolini med trøffel

Ingredienser

250 gr Tagliolini (Tørr)

80 gr sort trøffel

Et fedd hvitløk

0,5 dl «ekstra virgin olivenolje»

60 gr smør

Litt salt

Slik gjør du det

Tagliolini med trøfler, en enkel rett å lage, med ingredienser av beste kvalitet. Hovedingrediensene er trøffelen som er den mest delikate av ingrediensene du kan nyte.

Tagliolini med trøfler er en skatt av en fortett.

 

Forberedelse

Husk å koke opp pastaen, slik at den er klar når «sausen» er klar.

Har du fått kjøpt fersk trøffel må du rengjør trøffelen med en fuktig klut for å fjerne overflødig jord. Pensle det godt med en børste for å fjerne alle spor av urenheter, og tørk det godt før du skjærer den tynt med riktig trøffelkutter eller osteskjærer. Etter å ha skåret trøffelen i skiver, legg den til side.

Varm opp olivenoljen i en panne med smøret. Smelt smøret over svak varme. Rens et fedd hvitløk og tilsett den i den varme fettet. Når hvitløksfeddet er godt brunet, fjern det med en gaffel, slå av varmen og tilsett den skivede trøffelen.

Husk å ha noen skiver trøffel til side som du trenger for den endelige dekorasjonen av retten. La sausen varme seg forsiktig. I mellomtiden koker du tagliolini i rikelig med saltvann og hell av vannet når spagettien er al dente, hell sausen over pastaen og bland grundig, tilsett pastavannet om nødvendig.

Server tagliolini og pynt med restene av den svarte trøffelen.

Det er så mye smak i den enkle sausen, så smak først før du bestemmer om du vil tilføre revet parmesan.

 

Nydelige Cantucci toscani morbidi (Småkaker)

Som gjest i Toscana og Italia har mange smakt på Cantucci som «krever» en søt vin, Vin Santo, hvor man mykgjør kaken (for å unngå en knekt tann)

Ca 60 stykker

180 grader (varmluft) i ovn

Første steking: 15 min

Andre steking: 5 min

Ingredienser:

300 gr hvetemel (fint)

180 gr sukker

2 stk egg

90 gr mykt smør

1 ss honning

2 ts bakepulver

Vi smak tilsetter med:

2 ts malt kardemomme

2 ts malt kanel

60 gr mandler

60 gr hasselnøtter

Skall, zest, fra en sitron

Forberedelse

Bland ingrediensene i en bolle og kna dem sammen som en deigbolle

Putt innpakket deigbolle for ro i kjøleskapet, ca 2 timer eller natten over

Del den kalde deigbollen inn i fire og rull ut med hendene, fire smale deigbrød

Fordel deigbrødene på to ovnsbrett

Stek deigbrødet i 180 grader (varmluft) i 15 minutter

Etter 15 minutter med steking, del opp kakebrødet til småkaker på ca 1,5-2 cm

Sett kakene inn igjen på 180 grader (varmluft) i ovn, ca 5 minutter.

Nyt kakene, de holder seg i kakeboks i to uker.

De store forskjellene ligger i de små detaljene

Vibeke & Aage

0